CARBON

Carbon zoals het in de fietsindustrie bekend staat, is een samenstelling van kunsthars (een epoxy) met carbonvezels versterkt.  Carbon bestaan uit koolstofvezels die door zuurstof arme verhitting tot wel 3000 graden extra verkoold zijn. De koolstofvezels zijn 5 tot 8 micrometer in doorsnee.

Gewoven carbon

Gewoven carbon is eigenlijk een composiet met carbon vezels die in verschillende richtingen zijn gelegd. Dit om een bepaalde eigenschap te krijgen in een frame, zoals comfort of extra sterkte.

Neem dan een voorbeeld bij het bracket en het balhoofd. Daar zullen extra hoge krachten op komen staan en daar moet het frame wel tegen bestand zijn.

 

 

Carbon 3K 12K?

de K wat staat voor duizend en geeft het aantal koolstofdraden per bundel aan. Het verschil kun je altijd duidelijk waarnemen als een fietsframe blank gelakt is. Bij carbon fietsen is een frame vaak gemaakt van carbon tussen de 1000 en 12.000 draden per bundel. Dus 1K of 12K. 3K is veruit het meest gebruikt in de fiets industrie.

Dit gaat om een 3k glimmende look.

 

Unidirectional (UD Carbon)

Een composiet dat optisch zeer mooi is. De vezels zijn niet gebundeld of gewoven zoals bij 12K maar zijn samen geperst en lopen in een enkele richting.  UD carbon word vaak gebruikt in zadelpennen en velgen. Maar ook als laatse cosmetische afwerking van een blank gelakt fiets frame. UD carbon is vaak pre preg carbon.

Dit gaat om een UD  carbon matt frame. VB201 frame.

 

Pre Preg

Pre preg komt van van de term vooraf geimpregneerd. Om de vezels van een carbon mat bij elkaar te houden en om het productieproces te vereenvoudigen word gebruik gemaakt van pre preg carbon. De carbon mat is dus al voorzien van een laag epoxy. En hoeft tijdens de fabricage van bv. een fietsframe niet achteraf toegevoegd te worden. Door verhitting in een oven word de epoxy weer vloeibaar en vormt zich zodoende naar de vorm van de mal.

Carbon Modulus

De modulus van Young, ofwel de elasticiteitsmodulus, geeft de stijfheid aan. De mate waarin een materiaal vervormd onder belasting. Hoe hoger de modulus des te stijver. De elastisciteits modulus wordt vaak uitgedrukt in gigapascal (GPa). Fietsframes zitten tussen de 200 (standaard) en de 400 GPa.

High Modulus

Sommige frames worden omschreven als gemaakt van high modulus carbon. High modulus carbon gebruikt alleen de kern van de carbon vezels. Na het verhitting proces worden de vezels nog eens gestript zodat alleen de ultra sterke kern overblijft. Dit word weer gebundeld en als carbon mat vervaardigd. Hiermee kan een licht frame gemaakt worden met een hoge stijfheid.