Merida Dutch Cross Country: van Pieterburen naar Vaals

Na de succesvol verlopen eerste editie in  juni 2016 kon het natuurlijk niet uitblijven. We gaan op zaterdag 17 juni samen met jullie weer de uitdaging aan. Een race tegen de klok om binnen 24 uur over de lengrte-as van Nederland te mountainbiken. De komende editie gaat ook weer via een vooraf vastgestelde GPS route van het hoge noorden van Nederland naar het drielandenpunt bij Vaals in het diepe zuiden. De startlocatie zal dit keer niet meer in Lauwersoog zijn, maar in het bij iedereen bekende Pieterburen in het hoge noorden van Groningen.

Voor veel deelnemers was de Merida Dutch Cross Country het hoogtepunt van 2016, een uitdaging en prestatie die na afloop nog heel lang bij de deelnemers in het hoofd heeft rondgespookt. Voor aanvang van deze eerste editie vroegen wij ons stiekem wel eens af of het idee wat bij ons vooraf in het hoofd rond spookte wel voor iedereen haalbaar zou zijn. Hadden we niet te hoog gegrepen? Was het misschien toch een krankzinnig idee? Hoe mooi kon het zijn dat je binnen 24 uur over de lengte-as van Nederland van de kust in het noorden naar het altijd zonnige zuidelijkste puntje van Nederland kunt fietsen. En dat over voornamelijk onverharde wegen, paden en trails. Een eerste editie is altijd weer een spannende gebeurtenis, klopt het allemaal, hebben we goede inschattingen gemaakt, staat alles op zijn plaats? Vooraf waren we benieuwd of het voor de deelnemers een lijdensweg zou worden of juist een belevenis met een mooi einde. Tijdens en na afloop waren we allemaal blij verrast van alle positieve reacties en complimenten die we ontvingen van de deelnemers en begeleiders. Het concept wat we bedacht hadden klopte en viel bij iedereen erg in de smaak. Uiteindelijk hebben van de 380 deelnemers er maar een handvol deelnemers de eindstreep niet kunnen halen. In de meeste gevallen waren blessures de boosdoener dat men moest stoppen.

Ondertussen zijn we dik vier maanden verder en hebben we weer genoeg inspiratie opgedaan om samen met onze vertrouwde partner Merida Bikes Benelux volgend jaar juni de tweede editie op de agenda te zetten. We hebben gekozen voor een nieuwe startlocatie in Pieterburen en de route zal voor een groot deel anders lopen dan bij de 2016 editie.

 

Er kan worden ingeschreven als solorijder of met teams van 2 en 4 personen. Voor de 2-persoonsteams zijn 50 startplekken gereserveerd, voor de 4-persoonsteams 125 startplekken en voor de solorijders 50 startplekken. Zodra 1 van deze klassementen vol is, zal deze gesloten worden.

Een door ons vastgestelde route van ca. 475 kilometer moet binnen 24 uur afgelegd worden, met om de ca. 100 kilometer een neutrale zone voor de eventuele wissel, verzorging en warme maaltijd. Er zijn deze keer drie categorieën: solorijders, koppels en viertallen (wisselmogelijkheid bij elke zone). Solorijders rijden alle etappes, tweetallen mogen in estafettevorm om en om de etappes rijden en bij de viertallen zijn er altijd minimaal twee rijders op het parcours. de 2- en 4-tallen hebben de mogelijkheid om op zowel de neutrale zones als de verversingsposten te wisselen. Na 4 etappes van ca. 100 kilometer gaat het team gezamenlijk de laatste 32 heuvelachtige kilometers naar de finish overwinnen.

MTB Xperience organiseert dit unieke evenement voor mountainbikers. Een uitdagend 24-uurs evenement over de lengte-as van Nederland!!

Inschrijven

Voor inschrijvingen kan je naar de website gaan van MTB-Xperience. minimumleeftijd is 18 jaar.

 

bron: Mtb-Xperience